Soignon Fromage de Chèvre Cendré, getost i aska.

Soignon Chèvreost
Detta är en av mina favoritostar – färsk getost, rullad i aska. För er som inte provat låter det prilligt och vansinnigt, men det är det inte. Precis som i fallet Morbier används aska i tillverkningen. Och aska är inget som förstör, snarare berikar det smaken och hjälper till att utveckla upplevelsen.

Soignon är ett varumärke som finns i princip hela landet. Det är ett märke som man ser i var och varannan butik, och det är på getostfronten, bland chèvreost man känner igen det.

Färsk getost skiljer sig på det sättet från lagrad getost med mögelskorpa, att den är mild. Den är mild, mycket syrlig, frisk och pigg. Det är som att äta en läcker yoghurt, det sticker på tungan, och man blir inte däst av den här osten. Det är också en mager ost med en fetthalt på endast 19,5%.

Innehållet är pastöriserad getmjölk, salt, veg. ystenzym och aska. Man väljer att rulla osten i aska från tall. Trots att mjölken pastöriserats är smakerna fina. Askan gör osten behagligt pepprig och mustig, och man med lite vilja känna doften och smaken av barrskog och kåda när man avnjuter produkten.

Poitou-Charentes, VienneDenna chèvreost tillverkas av Eurial Poitouraine/Coopérative Laitière de Chaunay i franska Chaunay, som ligger i västra Frankrike, i regionen Poitou-Charentes och departementet Vienne, som ej ska förväxlas med den österrikiska huvudstaden. En förpackning om 150 gram kostar från ca 29 kronor, men beroende på butik kan den lika gärna gå lös på runt 50-lappen. ICA Aptiten på Södermalm är ett bra inköpsställe för ost i Stockholm om man vill ha ett brett och stort sortiment, med riktig bra priser. Och nej, jag får inte gratis ost från dem bara för att jag nämner dem här.

Fyra kremeringar av fem möjliga.

About these ads

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: